Duurzaam besparen

Hoe te besparen als particulier

Energie besparen kan op verschillende manieren. Men kan het groot aanpakken, maar men kan ook beginnen met kleine praktische zaken. Bij groot aanpakken kan men denken aan het isoleren van de woning, het plaatsen van een zuinig verwarmingstoestel, het installeren van een zonneboiler of het plaatsen van zonnepanelen.

Besparen met zonnepanelenMaar men kan ook direct beginnen met besparen. Neem alle apparatuur in je huis eens kritisch onder de loep. Is er nog stroomverspillende verlichting aanwezig? Vervang dit door LED-verlichting. Staat de printer van de computer altijd standby ? Gebruik een stekkerdoos met schakelaar die alle randapparatuur in een keer mee uitschakeld, of een intelligente master/slave stekkerdoos die automatisch de randapparatuur mee uitschakeld als de computer uitgeschakeld word.

Hetzelfde geld voor de TV en de geluidsapparatuur. Zorg ervoor dat als de TV uitgeschakeld wordt dat ook de geluidsapparatuur, satellietontvanger, mediaplayer, en degelijke ook uitgeschakeld worden en niet standby blijven staan.

 

Eenvoudige ingrepen, toch besparen

Isoleren

Zonnepanelen installeren

Zonnecollectoren (zonneboiler) plaatsen

Warmtepompen

cv-ketels

Infra-rood stralingspanelen

Vloerverwarming